Se upp för tanten!

Frk Petterslund



karin.ahlberg59@gmail.com

Blogg

Frk Petterslund har inte glömt bort sin blogg, men däremot lösenord att logga in sig att hantera sidan...men i kväll så kom jag in igen, som du ser...

Det senaste höstpysslet är att sticka en matchande halsduk till en underbar grå mössa som jag köpte av en tjej på nätet,  via hennes blogg: https://syrum.blogg.se.  Har inte bestämt mig för om det blir en tubsjal eller om jag ska virka en svart spetskant runt ännu.

Läste i lokaltidningens lördagsbilaga "Höstpyssel med nytta"om en tjej, Lotta Pärn, som är expert på återbruk, om hur vi kan återanvända nylontyget i det sönderblåsta paraplyet, den urvuxna regnjackan eller fleecetröjan. Jag funderar på att testa att sy vantar, och då vända ut och in på fleecetröjan, och då få det minst slitna utåt.

Nej, nu har jag inte tid att skriva mer, måste sticka mera, två räta - två aviga - två räta - två aviga osv. Lagom avancerat för mig!

Låt oss njuta av den härliga Brittsommaren :)

Alla ska dra sitt strå till stacken, är ett honnörsord som jag försöker att leva efter. T e x det här med val av matprodukter, tillagning och restprodukter. Den här sista månaden har jag verkligen ansträngt mig för att kasta så lite rester som möjligt i kompostpåsen. I påsen hamnar potatisskal, kaffefilter, äggskal m m. Äppleskalen och kärnhusen har kastats i stora komposten utonhus. Jag har inte vägt avfallet (hittade inte hushållsvågen förrän häromdagen) men jag kan med blotta ögat se att det är mindre matrester som kastas. Hur har jag då gjort?

1. Köpt mindre förpackningar. Ibland är det faktiskt så att snålheten bedrar visheten, man tror att man tjänar pengar på storpack men för oss som är ett tvåpersonshushåll vardagsvis så blir det många gånger dyrare att köpa onödigt stora förpackningar. De blir inte använda och glöms bort i skafferiet och sedan vid en storstädning så kastas de p g a utgånget datum.

2. Gjort lördagen till en restdag, en buffé görs av uppfiffade rester. Gammalt blir  som nytt! Den som spar han har!

3. Lägg inte alla ägg i samma korg :)Gjort bedömningen att det blir billigare för oss att INTE köpa matkasse. Fördelarna med den är trots allt tipsen på nya maträtter!

4. Vägen till mannens hjärta går genom hjärtat. Försöker köpa så lite kött som möjligt, och funderar på alternativa maträtter. Herr Petterslund är mycket förtjust i grönsaker men det är jag som tycker om att äta gott kryddat kött. Att lära en gammal hund sitta är inte lätt...

 

Varav hjärtat är fullt talar munnen hälsar Fröken Petterslund

 

Kan rapportera från min senaste spaning att har jag kollat på svenskt porslin och samlande på serviser från 1950-och 1960-talen. Stig Lindberg, se utdrag från SVT:s Antikrundan via länken nedan, gjorde bl  "Prunus", en plommonliknande frukt i kanten på ett för övrigt vitt porslin. Såg nyss på Tradera att sex st kaffekoppar med fat var uppe i 910 kr (+ frakt) då det var 22 minuter kvar på auktionen. Min kära syster hade det porslinen som vardagsporslin i det första hemmet i ett tidigt 1970-tal.  De udda koppar som var kvar gavs till en grabb till hans första hem i början av 1990-talet...

MEN det är något konstigt med här s k retrotrenden. Det är vissa koppar eller serviser som är mer eller mindre attraktiva. Stig Lindbergs serie "Berså" är ännu dyrare än "Prunus". Berså är det porslinet med gröna löv på kanten.

"Berså" hade vi i mitt barndomshem som vardagsporslin. Jag kommer ihåg att vi satt i en nyproducerad lägenhet,  i ett fint fräscht 1960-talsfleramiljshus, vid köksbordet med teakmöbler och hällde upp mjölk från trekantiga mjölkpaket. Bordet, stolarna och soffan finns inte heller längre kvar. Tja, det är så det blir retro och så småningom antikviteter...:)

Om jag får välja mellan "Berså" eller "Prunus" så tar jag nog ingen. Dels är jag lite för snål att köpa detta för alldeles för mycket pengar och dels så tycker jag fortfarande inte att de är särskilt snygga. Jo, "Prunus" lite snyggare förresten, det är ju i alla fall i blåvitt. Och lite mjukare och vänligare i uttrycket. "Berså" är alldeles för strikt och hårt och inte alls så inbjudande som en riktig berså är. Men om jag ska välja retro, så får jag nog köpa nyproducerat retroporslin. Kan tipsa om att Åhlens har snygga kaffekoppar, i två färgställningar a´59 kr stycket.

Ha en trevlig vecka och tipsa om ni vet var man kan köpa billigare och mer prisvärt retro porslin!

 

www.google.com/imgres?imgurl=https://www.gustavsbergsporslinsfabrik.se/imglib/nyhet_prunus.jpg&imgrefurl=https://www.gustavsbergsporslinsfabrik.se/nyheter.php&h=357&w=450&sz=22&tbnid=sdAlla1oineyWM:&tbnh=78&tbnw=98&prev=/search%3Fq%3DPrunus%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=Prunus&usg=__dIzxvz4W-A5jFsH9cXuXVBU-kss=&sa=X&ei=8u4tUqzyFcmK4gT8g4GYCA&ved=0CC4Q9QEwAw

Tre spaningar

05.09.2013 09:27

1.  våras så testade jag City Gross matkasse, vilket inte är en kasse utan en kartong.. men i alla fall så fick jag inspiration till att förnya veckans matsedel. Om man hämtar kassen, så får man ett reducerat pris på City Gross på 50 kr, men det gäller inte på ICA...?! Lämnas kassen vid dörren kostar den 599 kr.

Det finns olika varianter, även laktosfri, men basen är tänkt för två vuxna och två barn. Om man drygar ut det innehållet kan det räcka sju dagar för två vuxna, och då även kan det bli matlådor. MEN, det som kändes lite tråkigt  var grönsakerna. Det var isbergssallad, gurka och tomater varje vecka. Dock av mycket bra kvalitet liksom den färska fisken.

På ICA kostar en kasse "Inspiration" (även laktosfri variant) 649 kr, m a o 100 kr mer än City Gross. Det finns också en kasse med namnet "Billiga veckan" för 495 kr. Som ny kund får man ett startpaket, i form av olika kryddor och smaktillsättningar, för ett värde á 200 kr. Detta gäller båda matkedjorna.

Så min slutsats efter spaningen är att jag ska ge ICA en chans, en laktosfri kasse, i form av "Inspiration". Detta ska jag börja med i oktober. Måste ju ta reda på allt som finns i kyl och frys först!

2. Förresten, vad vet ni om KVARG? Har köpt tre olika varianter, ej smaksatt, vanlij och hallon. MIn ambition är att kvarg ska ersätta creme fraiche och grädde i matlagning och att den smaksatta får ersätta vanlijsåsen till äpplepajen.

3. Så nu min sista spaning som jag måste delge, och det är Sänkdalens ekologiska mjölk, som finns att köpa i Norrköpingstrakten. Sänkdalen är en gård på Vikbolandet som även gör glass. Den köps i en mjuk plastflaska, se fotot!

 

Slutsats på mina spaningar: Det finns mycket att förändra, och fundera över,  gällande vardagsvarorna. Vad är jag beredd att betala för? Vilken kvalitet vill jag ha på maten? Vad har jag råd till? Vad är nyttigast? Så m a o spaningarna måste fortsätta :)

 

Måndag och mönster

02.09.2013 08:51

På bilden ser du en s k afrikansk stjärna, som en slags rund mormorsruta. Jättekul, och beroendeframkallande, att virka. Jag tänker så här: "Bara en till, bara en till...." Har räknat ut att jag behöver 40 st till en rundtubhalsduk. Fortsättning följer!

Overshoot dag passed!

30.08.2013 08:18

sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=1142&grupp=13479&artikel=5631148

Vill flagga för ett JÄTTEBRA programinslag som P4 Sörmland har på torsdagseftermiddagar. Då medverkar en miljökonsult, som heter Henrik Wahlgren. Har lyssnat då och då, och det som framkommer där är tankvärt!

Gå in och lyssna på inslaget eller läs på på Radio Sörmlands hemsida!

Så med andra ord så är det färdigkonsumerat för detta år!

Och jag köpte mig en ny handväska och plånbok i går..

 

Mormorsrutor

25.08.2013 20:15

..älskar att virka dem! Under årens lopp har det blivit många mormorsrutor som blivit plädar och kuddar. När jag var liten hade jag en tröja, som mamma hade virkat, som var just av mormorsrutor. Den gick i rosa, vitt och grönt. Nu kom jag på att jag vill virka en poncho, och varför inte av just MORMORSRUTOR. Så vad gör en modern retroteknisk fröken Petterslund då? Jo, man googlar naturlgtvis, och får en massa träffar av entusiaster som jag själv, m a o vi som finner att virkning är avkopplande och mycket kreativt :)

 

 

 

 

hantverkstan.org/2010/06/15/virkad-poncho/

Teknikretro?

24.08.2013 10:52

Jag läste i den lokala tidningen om åtta heta trender i köket, varav TEKNIKRETRO är en av dem. Så jag konstaterar att jag en del av den trenden eftersom jag ägnar mig åt att årliga tradionen att göra kålpudding. Det är verkligen ett långkok, och passar att göra en helgdag, eftersom det tar ett par timmar att få den klar. Först ska det kokas risgrynsgröt, vitkålen ska strimlas och kokas med sirap. Sedan ska gröten blandas med köttfärs och ägg för att sedan blandas i ett lager-på lager princip i långpannan.

Herr Petterslund ska naturligtvis äta kålpuddingen med sin kära potatis, men jag äter gärna den som den är med lingonsylt.

Tidningsartikeln hänvisade till Ridderheimsrapporten, som jag gick in och läste delar av. Intressant läsning!www.ridderheimsrapporten.se

Gillade särskilt rapporten om minskat matslöseri och "Bottles that could be eaten once you´ve drunk what´s inside". Funderar just på vad den flaskan kan vara gjord av....

Trevlig helg önskar Frk Teknikretro

Tisdagstankar

20.08.2013 10:11

Pratade i helgen med några yngre personer om konsumtion. Att vi konsumerar för mycket. Av allt. Kött. Kläder och skor.

Vad kan vi göra för att förändra vårt levnadsmönster?

Nu har jag bestämt att jag ska föra anteckningar och dokumentera allt som köps hem och hur det används. Bara det tror jag att det gör att jag tänker till en extra gång både FÖRE och EFTER. Så efter all sommar-och semesterslöande är det dags att ta itu med   veckoplaneringen för matinköp. Testade i ett par månader i våras att köpa en matkasse från City Gross. Det gjorde att det var roligare att laga mat igen, fick en massa fina recept, men funderar nu på att testa om ICA har en matkasse att hämta varje vecka? Det är den enda nackdelen att bo på landsbygden,man får inte matkassen leverera på trappen...

Jag återkommer när jag har kollat in olika alternativ, både prismässigt och andra villkor.

 

Kärlek till potatis

18.08.2013 10:31

Sällskapar fröken Petterslund med någon? Jo då, det finns en Herr Petterslund. Han är den i familjen som har de gröna fingrarna... :)

Han älskar potatis, ja antagligen lika mycket som han älskar mig, för han kan aldrig få nog av den. Han har lärt mig att man ska hantera potatisen varsamt, inte kasta ner den i hinken, för då blir den stött. Lika varsamt ska man hantera äpplen och andra frukter. Precis som oss människor. Jag vill också bli varsamt hanterad och kärleksfullt respekterad.

Låt oss ha en skön avkopplande söndag!

1 | 2 >>